top of page

Αποκεφαλίστηκε από τους Ναζί επειδή αρνήθηκε να αφαιρέσει τον Εσταυρωμένο

Η Μακαρία Maria Restituta (κατά κόσμον Helena Kafka) γεννήθηκε την 1η Μαΐου 1894 στο Husovice της τότε Αυστρο-Ουγγρικής Αυτοκρατορίας και ήταν η έκτη κόρη ενός υποδηματοποιού. Όταν ήταν δύο χρονών, η οικογένειά της μετακόμισε στη Βιέννη, όπου και μεγάλωσε. Εργάστηκε ως πωλήτρια σε κατάστημα και εν συνεχεία ως νοσοκόμα στο Δημόσιο Νοσοκομείο του Lainz.


Ενώ εργαζόταν ως νοσοκόμα, γνώρισε τις Φραγκισκανίδες Αδελφές της Χριστιανικής Αγάπης και έγινε μέλος της κοινότητάς τους το 1914, σε ηλικία 20 ετών, λαμβάνοντας ως μοναχή το όνομα Maria Restituta. Μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, άρχισε να εργάζεται ως νοσοκόμα στο Νοσοκομείο του Mödling, όπου με την πάροδο των ετών έγινε η προϊσταμένη των νοσοκόμων του χειρουργείου.


Όταν οι Ναζί κατέλαβαν την Αυστρία, έκανε φανερή την αντίθεσή της στο νέο καθεστώς: «Μια Βιεννέζα δεν μπορεί να σιωπά», έλεγε. Όταν κατασκευάστηκε μια νέα πτέρυγα στο Νοσοκομείο, η Αδελφή Restituta κρέμασε από έναν Εσταυρωμένο σε κάθε δωμάτιο. Ένας γιατρός, φανατικός υποστηρικτής των Ναζί, την κατήγγειλε για την πράξη της αυτή. Η Γκεστάπο, χρησιμοποιώντας απειλές, απαίτησε να κατεβούν αμέσως οι Εσταυρωμένοι, όμως η Αδελφή Restituta αρνήθηκε κατηγορηματικά, και στις 18 Φεβρουαρίου 1942 συνελήφθη από την Γκεστάπο μόλις βγήκε από το χειρουργείο. Οι κατηγορίες εναντίον της ήσαν ότι είχε αναρτήσει Εσταυρωμένους, κάτι που οι Ναζί απαγόρευαν στα πλαίσια του διωγμού κατά της Καθολικής Εκκλησίας, και ότι είχε τάχα γράψει κάποια σκωπτικά στιχάκια κατά του Αδόλφου Χίτλερ.


Στις 29 Οκτωβρίου 1942 καταδικάστηκε σε θάνατο δι’ αποκεφαλισμού (γκιλοτίνα). Οι Ναζί της πρόσφεραν την ελευθερία της αν αρνιόταν τους μοναχικούς της όρκους κι εγκατέλειπε το Τάγμα του Αγίου Φραγκίσκου, όμως εκείνη αρνήθηκε να προδώσει την πίστη της, και αφιερώθηκε στην φροντίδα των υπολοίπων συγκρατουμένων της.


Αποκεφαλίστηκε στις 30 Μαρτίου 1943, σε ηλικία 48 ετών, λαμβάνοντας έτσι τον στέφανο του Μαρτυρίου. Στις 21 Ιουνίου 1998, η Καθολική Εκκλησία την ανακήρυξε Μακαρία, και τιμά την μνήμη της στις 29 Οκτωβρίου.


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Δεν υπάρχουν ακόμη ετικέτες.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
bottom of page